Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Οι κοινωνικές ανισότητες και ο ρόλος του Κράτους Πρόνοιας

"Εστιάζοντας στον Πίνακα 5.1 ο οποίος αναφέρεται στο σύνολο του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ15 για το 2016, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα, με εξαίρεση τον δείκτη C2 (που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις μεταβιβάσεις στα πολύ υψηλά εισοδήματα), καταγράφει συστηματικά έναν από τους υψηλότερους βαθμούς ανισότητας στην διανομή του εισοδήματος. Σε γενικές γραμμές, η επιλογή των δεικτών δεν επηρεάζει σημαντικά την κατάταξη ως προς την ανισότητα των χωρών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας (με εξαίρεση ίσως τους δύο δείκτες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε μεταβιβάσεις στα δύο άκρα της κατανομής). Σε γενικές γραμμές, υψηλότερη ανισότητα εμφανίζουν τα εισοδήματα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και στις χώρες με φιλελεύθερο σύστημα κοινωνικής προστασίας, ενώ την χαμηλότερη ανισότητα παρουσιάζουν οι χώρες που έχουν αναπτύξει σοσιαλδημοκρατικό κοινωνικό κράτος και ακολουθούν οι χώρες του συντηρητικού-κορπορατιστικού μοντέλου. 

Ακολουθώντας την τάση των χωρών του Νοτιο-ευρωπαϊκού προτύπου, ο δείκτης Gini για την Ελλάδα κυμαίνεται στο επίπεδο του 0.33, λίγο χαμηλότερα από το αντίστοιχο επίπεδο που υπολογίζεται για την Ισπανία, και στα αντίστοιχα επίπεδα με την Πορτογαλία. Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στον δείκτη C2, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε διαφορές που παρατηρούνται στα υψηλά εισοδήματα. Οι υψηλές τιμές του συγκεκριμένου δείκτη σε Δανία, Γαλλία και Σουηδία, υποδηλώνουν σημαντική διασπορά των τιμών του διαθέσιμου εισοδήματος στα υψηλά κλιμάκια της συνολικής κατανομής. Αναφορικά με τον ίδιο δείκτη, στη σειρά κατάταξης μεταξύ των χωρών, η Ελλάδα με 0.36 βρίσκεται στην 4η θέση των χωρών με την υψηλότερη ανισότητα".

(Μελέτη των επιπτώσεων της  οικονομικής κρίσης στα εισοδήματα  και τις συνθήκες διαβίωσης  των μικρών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων, Αθήνα, 2021)