Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Εκτελεστική εξουσία, δικαστική ανεξαρτησία: predatorgate

Τον Ιανουάριο του 2021 ένας δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι παρακολουθείται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) όταν ανακαλύπτει ότι έχει εγκατασταθεί στο κινητό του τηλέφωνο κατασκοπευτικό λογισμικό (βλ. εδώ). Λίγο καιρό αργότερα, από το καλοκαίρι του 2022, αρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτεται πως με το ίδιο κακόβουλο λογισμικό είχαν παγιδευτεί και άλλοι δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί και πολιτικά πρόσωπα και η χώρα κατηγορείται και επίσημα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για κατασκοπεία μετά την Ουγγαρία την Πολωνία και την Ισπανία. Το σκάνδαλο των υποκλοπών (γνωστό με το όνομα Predatorgate) υποτίθεται διερευνάται από το εγχώριο δικαστικό σύστημα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συγκεκριμένη χρήση spyware έκτοτε.

Ο δείκτης «δικαστικών περιορισμών» (v2x_jucon) -από τη βάση δεδομένων Varieties of Democracy (V-Dem) που καταγράφει και αξιολογεί τους πολιτικούς θεσμούς, τις εκλογικές διαδικασίες, τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες σε διεθνές επίπεδο- αποτυπώνει σε ποιο βαθμό η δικαστική εξουσία ενεργεί με ανεξάρτητο τρόπο. Ο δείκτης αυτός αποτελεί σύνθεση επιμέρους δεικτών αξιολόγησης της εκτελεστικής εξουσίας (σε ποιο βαθμό η εκτελεστική εξουσία σέβεται το σύνταγμα και συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις;) και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης (σε ποιο βαθμό το δικαστικό σώμα είναι σε θέση να ενεργεί με ανεξάρτητο τρόπο;), λαμβάνοντας τιμές σε μια κλίμακα από το 0 (χαμηλότερη τιμή) έως το 1 (υψηλότερη τιμή).
 

Σημείωση:

[1] Βλ. λεπτομέρειες εδώ. Τα στοιχεία βασίζονται στην έκδοση 14 του 2024 της V-Dem Dataset για τη γλώσσα R: library(vdemdata). Το σύνολο των δεδομένων βασίζεται σε έρευνες και επίσημες στατιστικές, οι οποίες καλύπτουν σειρά από διαφορετικές πτυχές των πολιτικών θεσμών κάθε χώρας. Σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματος βλ. εδώ