Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Αναδιαρθρώνοντας την Καινοτομία: οι μετασχηματισμοί της παγκόσμιας αλυσίδας της αξίας και οι επιπτώσεις της στην Εργασία

 

Να μια εργασία που εκπλήσσει. Ο χώρος της σύγχρονης παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, παραμένει αδιόρατος στους περισσότερους, απομακρυσμένος από την (κοινωνιολογική) ανάλυση. Η παρακάτω διατριβή επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτό ακριβώς το μαύρο κουτί: στις σύγχρονες αλυσίδες παραγωγής της ανάπτυξης λογισμικού, μέσα από μια εμπειρική μελέτη ενός τοπικού κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α). Συνδέοντας το τοπικό με το παγκόσμιο, το ειδικό με το γενικό. Αναλύοντας την αλυσίδα της αξίας.

Η εν λόγω κοινωνιολογική έρευνα πεδίου διερευνά τον αντίκτυπο των παγκόσμιων αναδιάρθρωσων των πολυεθνικών εταιριών στους εργαζόμενους/ες υψηλής ειδίκευσης και ειδικότερα των μηχανικών λογισμικού (software engineers). Οι αναδιαρθρώσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συχνά συγχωνεύσεις μεταξύ εταιριών και εσωτερικές αναδιοργανώσεις, οδηγούν σε απολύσεις μέσα από περικοπές θέσεων εργασίας, εντεινόμενο φόρτο εργασίας, ενώ μεταβάλουν τις επαγγελματικές βιογραφίες και τις επαγγελματικές ταυτότητες των εργαζόμενων. Πολυεθνικές όπως η Siemens Networks, η Alcatel-Lucent ή η Digital περικόπτουν θέσεις εργασίας με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν το λειτουργικό τους κόστος την ίδια στιγμή που κατακτούν νέα μερίδια στην αγορά. Η έρευνα -που εξετάζει τις επαγγελματικές βιογραφίες των μηχανικών λογισμικού, πολλοί από τους οποίους αντιλαμβάνονται την αναδιάρθρωση ως μια ατέρμονη διαδικασία- υπογραμμίζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των μεταβολών αυτών σε εργαζόμενες/ους μέσα από την παγίωση του αισθήματος φόβου και ανασφάλειας που προκαλούν.

Δ.Λ.