Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Εκτίναξη του αριθμού χρεωκοπιών το τελευταίο τρίμηνο του 2022

Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε διάφορους οικονομικούς κλάδους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας covid-19 έφερε μαζί της άνοδο του ιδιωτικού χρέους πολλών επιχειρήσεων της γηραιάς ηπείρου. Μπορεί, την περίοδο της πανδημίας, πολλές πτωχεύσεις να αναβλήθηκαν τεχνητά, λόγω των μέτρων στήριξης που πάρθηκαν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ωστόσο, στον απόηχο της πανδημίας -ενόσω το ενεργειακό κόστος, το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών διαρκώς αυξάνονται μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία- ο κλοιός των πτωχεύσεων σφίγγει όλο και περισσότερο για πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους. 

Όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και μεσαίων, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (+26,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο) και έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2015. Την ίδια στιγμή, κατά το τρίμηνο αυτό οι δηλώσεις νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,2%. (βλ. εδώ)

Οι κλάδοι εκείνοι που, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση στον αριθμό των χρεοκοπιών (σε σύγκριση με το προηγούμενο) ήταν οι μεταφορές και η αποθήκευση (+72,2%), οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (+39,4%) και η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+29,5%).

Με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται -εξαιτίας της διαδοχικής ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- από τη μία πλευρά και την παραγωγική δραστηριότητα να συρρικνώνεται από την άλλη, τα σύννεφα της ύφεσης αρχίζουν σταδιακά να πυκνώνουν πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό. Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό αύξησης, και πολλές φορτωμένες με χρέη επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα δε δείχνει απίθανο ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών, που αναβλήθηκε την περίοδο της πανδημίας, να κάνει την εμφάνισή του σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον.