Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Η οδύσσεια της υποκειμενικής ευημερίας μέσα από το WHR (2023)

To World Happiness Report ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο πολίτες από διάφορες χώρες του κόσμου αξιολογούν την ποιότητα ζωής τους. Η έκθεση βασίζεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, η οποία έχει δημιουργήσει ένα δείκτη υποκειμενικής ευτυχίας ή ευημερίας χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης όπου ζητά από τους ερωτώμενους να βαθμολογήσουν την ποιότητα ζωής τους, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10. Το 10, αντιπροσωπεύει την καλύτερη δυνατή ζωή όπως υποκειμενικά την κρίνουν οι ερωτώμενοι, ενώ το 0 τη χειρότερη (βλ. τα μεθοδολογικά παραρτήματα).

Τα ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση (2023) για την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικο-οικονομικές (και όχι μόνο) συνθήκες της περιόδου: σημαντική πτώση την περίοδο των αρχών της δεκαετίας του 2010, απότομη άνοδος στα μέσα της (2015) και νέα άνοδος στα τέλη της -αποτυπώνοντας, τρόπον τινά, μια μετατόπιση της κοινωνικής δυναμικής (βλ. το παρακάτω γράφημα). Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός, πως ο δείκτης καταγράφει μικρή πτώση μέσα σε ένα έτος στις αρχές της νέας δεκαετίας (2021-2022). 
 
Ελλάδα, 2010-2022 | Δεδομένα: WHR | Επεξεργασία: Δ.Λ.
 
Συνολικά, η έκθεση παρέχει ένα πανόραμα της εξέλιξης σε ετήσια βάση της υποκειμενικής ευημερίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους παράγοντες εκείνους που διαμορφώνουν τις αντιλήψεις για την ευτυχία να χρήζουν βαθύτερης εξέτασης.